Móda: 8 tipů pro udržitelné nakupování

Níže uvádíme 8 tipů, jak může každý jedinec přispět k větší udržitelnosti v módním sektoru. 

Tip 1: Položte si otázku: opravdu to potřebuji?

Pravděpodobně nejdůležitější otázkou dopředu je, zda opravdu ten módní kousek potřebuji? Mnozí z nás to asi znají: Na výprodejích vidíte pěkné tričko za nízkou cenu, sedí a jde přímo do vašeho nákupního košíku. Doma si uvědomíte, že již máte podobná trička ve stejné barvě a nyní by vlastně stejně byl čas na teplejší svetr. Proto je nejlepší před nákupem procházet šatník a vytvořit si kontrolní seznam toho, co je opravdu potřeba.

 

Tip 2: Nesledujte jen trendy

Není pochyb o tom, že každý chce být atraktivně oblečen a dopřát si občas něco nového. Vždy byste si ale měli položit otázku, zda se vám módní kousek opravdu líbí, a nebo zda chcete být pouze trendy. Jinak to může snadno vést ke špatným nákupům a dobrý kousek mizí v nejvzdálenějším rohu skříně, protože se s ním necítíte dobře nebo je považován za „out“ až po jedné sezóně. Je proto lepší investovat do vysoce kvalitního a nadčasového zboží, které odpovídá vašemu vlastnímu stylu a hodí se k vaší postavě.

 

Tip 3: Recyklace a upcyklace

Pro kreativnější z nás je ideální recyklace a upcyklace módy. Ale ani lidé s menšími dovednostmi v manipulaci s jehlami a nitěmi by se tomu neměli vyhýbat. Na internetu existují tisíce nápadů a návodů, jak znovu použít nebo vylepšit staré oblečení. Oblíbené příliš krátké kalhoty lze převést na krátké letní kalhoty. Bílé tričko je stále dobré, ale příliš nudné? Můžete mu dát nový šmrnc aplikacemi, jako jsou nášivky, knoflíky, nýty nebo kamínky. Zároveň získáte skutečný designérský kousek, který nikdo jiný nemá.

 

Tip 4: Věnujte pozornost materiálům

Pokud si chcete koupit udržitelnou módu a doplňky, měli byste také věnovat pozornost materiálu zboží. Výrobky jsou také často označeny štítky jako Eco-Friendly, Conscious, Sustainable, Bio.

Udržitelné materiály zahrnují přírodní materiály. Nejznámějším přírodním vláknem je bavlna. Zde byste se však měli ujistit, že jde o certifikovanou organickou bavlnu. Na rozdíl od konvenční bavlny se v organické bavlně používá méně pesticidů. Další populární přírodní vlákna jsou len a konopí, jejichž výroba vyžaduje méně vody než bavlny. Nesmíme ani zapomenout na dřevo, se které se dá vyrobit krásné doplňky jako dřevěné hodinky a dřevěné brýle. Všechna uvedená vlákna jsou biologicky odbouratelná a také se velmi pohodlně nosí. 

Kromě těchto přírodních rostlinných vláken existují i ​​přírodní živočišná vlákna. Patří mezi ně hedvábí, mohér, angorská vlna a kašmír. Nechtěli bychom však tyto materiály nazývat udržitelnými jako takovými. Záleží na tom, jak se zvířata chovají. Pečeti kvality, jako je IVN-BEST a GOTS, jsou dobrým ukazatelem vhodného chovu  pro daný druh zvířat.

Syntetická vlákna, jako je polyester, který se získává z ropy, se nepovažují za udržitelné materiály, ale existuje udržitelná alternativa: recyklovaný polyester. U recyklovaného polyesteru se staré plasty taví a zpracovávají. Ve většině případů se jedná o PET lahve, plastové sáčky nebo plastové odpadky z moře. Recyklace šetří ropu a snižuje množství odpadu, který již vznikl. Z dlouhodobého hlediska to však není řešení, protože polyester není biologicky odbouratelný a mikroplasty se dostávají do odpadních vod praním v pračce.

Za zmínku stojí viskózové vlákno EcoVero ™ od společnosti Lenzing. Jedná se o celulózová vlákna, která jsou vyrobena z udržitelného dřeva a pocházejí z kontrolovaného a certifikovaného lesnictví. Ve srovnání s konvenční viskózou společnost slibuje o 50% méně emisí a spotřebu vody.

 

Tip 5: Věnujte pozornost certifikátům

Pro oděvy existují pečetní značky, které označují poctivé a udržitelné zboží. Požadavky jednotlivých pečeť kvality jsou různé. Již zmíněné pečeť kvality IVN-BEST a GOTS patří mezi těch nejpřísnějších. Níže je uveden seznam nejdůležitějších pečetí a jejich příslušných kritérií.

IVN-BEST: 

ivn-logos

  • Textilie vyrobené ze 100% přírodních vláken z ekologického zemědělství
  • Žádné použití toxických chemikálií
  • Soulad s vysokými standardy sociálních podmínek

 

GOTS:

gots-logo

  • Textilie vyrobené z alespoň 70% přírodních vláken z ekologického zemědělství
  • Žádné používání pesticidů nebo jiných toxických chemikálií
  • Dodržování vysokých pracovních a sociálních podmínek

 

Bluesign:

Bluesign-logo

  • Žádné používání nebezpečných chemikálií
  • Dodržování přísných požadavků týkajících se lidských práv a pracovních podmínek

 

„Made in Green“ od Oeko-Tex

Made-in-green-logo

  • Použití materiálů, které byly testovány na škodlivé látky
  • Ekologická výroba
  • Spravedlivé pracovní podmínky

 

Oeko-Tex 100:

Oeko-tex-100-logo

  • Textilie testovány na škodlivé látky, a proto nezávadné pro zdraví

 

EU- Ecolabel

eu-ecolabel-logo

  • Požadavky na spotřebu energie a vody a na snižování odpadu prostřednictvím recyklace
  • Dodržování mezních hodnot nebo úplné vzdání se určitých znečišťujících látek

 

GRS - Global Recycled Standard

GRS-logo

  • Výrobky vyrobené z nejméně 50% recyklovaného materiálu
  • Dodržování pokynů k řízení životního prostředí a sociální odpovědnosti

 

Fairtrade

fairtrade-logo

  • Ekologické pěstování bez nebezpečných pesticidů
  • Platba minimálních cen Fairtrade
  • Dodržování sociálních kritérií: žádná dětská práce, spravedlivé pracovní podmínky, žádná diskriminace

 

Fair Wear Foundation

fairwear-logo

  • Dodržování sociálních podmínek v celém dodavatelském řetězci: žádná dětská práce, žádná diskriminace, spravedlivé mzdy, právně závazné pracovní smlouvy, bezpečné pracovní podmínky, omezení pracovní doby, svobodná volba zaměstnání, právo na kolektivní vyjednávání

 

Tip 6: Nakupovat online

Při dodržení následujících bodů může být online nakupování udržitelnější než nakupování v místních obchodech:

  • Je lepší podávat hromadné objednávky, než objednávat položky postupně a jednotlivě
  • Upřednostňujte standardní dodávky místo expresních
  • Pokud je to možné, vyhněte se vrácení zboží. V případě nutnosti, znovu použijte původní obal obchodníka
  • V den doručení se ujistěte, že jste doma. To ušetří doručovací personál při opakovaných cestách

 

Tip 7: Nakupujte z druhé ruky

Nemusí to být vždy nové. Second Hand je součástí hnutí slow fashion, které se týká odpovědné spotřeby módy a jednání s prostředím. Existují některé second hand obchody a online bazary se skvělým zbožím, které stojí za návštěvu. Často tam také najdete neobvyklé kousky nebo i značkové zboží. Použité zboží je také ideální pro kojence a batolata, která si rychle vyrostou ze svých věcí. Nakupování second handu chrání nejen vaši peněženku, ale také životní prostředí.

 

Tip 8: Výměna mezi přáteli

Tento tip samozřejmě nefunguje vždy. Ale pokud máte stejnou postavu, stojí za to podívat se do skříní vašich přátel. A kdo ví, při procházení můžete dokonce najít jeden nebo druhý dávno zapomenutý kousek, který se právě vrátil do módy.