Jaký je rozdíl mezi shopper, crossbody a hobo kabelkou?

Dámy, často od svých kamarádek slyšíte, jaký typ kabelky je nejlepší a hlavně, jak si správně vybrat podle různých kritérií, jako je vzhled, velikost a způsob nošení. Pomineme-li značku výrobce a barvu, tak až taková věda to vskutku není. Typy kabelek lze podle vzhledu a použití rozdělit nejčastěji do 3 hlavních kategorií:

Shopper kabelky

Crossbody kabelky

Hobo kabelky

SHOPPER KABELKY A JEJICH HISTORIE

Historie prvních shopper kabelek začíná v 19. století ve Francii odkud se postupně tento trend šířil po Evropě. Za skutečný masový rozmach shopper kabelek můžeme považovat 60. léta 20. století, kdy se v Evropě staly populární mezi lidmi, kteří potřebovali něco pohodlného a praktického pro nákupy. V té době byla kabelka obvykle vyrobena z textilu a měla jednoduchý design. Byla navržena tak, aby se do ní daly uložit větší nákupy a aby byla snadno přenosná na rameni. 

V průběhu let se design shopper kabelek vyvíjel a změnil se, aby odpovídal módním trendům a požadavkům zákazníků. Kabelky se začaly vyrábět z různých materiálů, jako jsou kůže, textil nebo syntetické materiály, a měly různé tvary a velikosti. V posledních letech se staly shopper kabelky ještě populárnějšími díky trendu tzv. "tote bag" (česky "taška na rameno"), který je velmi podobný shopper kabelkám.

Tento trend spočívá v nošení velkých kabelek na rameni jako módního doplňku.  Shopper kabelka je tedy větší prostorná kabelka a obvykle má dva dlouhé kožené nebo textilní popruhy, které jsou určeny k nošení na rameni nebo v ruce. Shopper kabelky se tak staly nejen praktickou volbou pro nákupy, ale také módním doplňkem, který může dodat outfitu moderní a trendový vzhled.

 shopper-kabelka-duppau-linda

CROSSBODY KABELKY A JEJICH HISTORIE

Crossbody kabelky mají svůj původ v 19. století, kdy se staly populární u mužů poštáků pro nošení poštovních tašek. Tyto kabelky měly jednoduchý design a byly vyrobeny z kůže nebo textilu. Po druhé světové válce se kabelky staly populární mezi ženami, když začaly nosit džíny a potřebovaly praktickou tašku na boku, aby mohly volně pohybovat rukama.

V 70. a 80. letech se crossbody kabelky staly módním doplňkem, který byl populární mezi mladými lidmi, kteří potřebovali něco pohodlného a praktického pro nošení během aktivit jako jsou koncerty nebo festivaly. V té době se kabelky často vyráběly z kůže a měly jednoduchý design s jedním popruhem a malým prostorem na uložení základních věcí.

V průběhu let se design crossbody kabelek změnil a vyvinul se, aby odpovídal módním trendům a požadavkům zákazníků. Kabelky jsou nyní k dispozici v různých tvarech a velikostech, včetně kruhových, čtvercových a obdélníkových tvarů a jsou vyrobeny z různých materiálů, jako jsou kůže, textil a syntetické materiály. V současné době jsou crossbody kabelky populární mezi lidmi všech věkových kategorií a jsou ideální pro každodenní nošení, cestování nebo pro aktivity, které vyžadují volné ruce. Crossbody kabelka je tedy menší kabelka, kterou lze nosit přes tělo pomocí jednoho dlouhého popruhu. Popruh obvykle přechází přes hrudník a umožňuje pohodlné nošení kabelky na boku těla.

  crossbody-kabelka-duppau-fee_1

HOBO KABELKY A JEJICH HISTORIE

Hobo kabelka má svůj původ v 60. letech 20. století v Americe. Byla navržena jako alternativa klasickým kabelkám s pevnou konstrukcí, které byly tehdy velmi populární. Design hobo kabelky byl inspirován volným a uvolněným životním stylem hippies a byl zaměřen na pohodlí a uvolněnou estetiku.

Původně byla hobo kabelka vyrobena z měkké kůže a měla křivou, nepravidelnou siluetu, která připomínala pytlovitý tvar. Kabelka měla jednu dlouhou ramenní pásku, která umožňovala nosit ji pohodlně na rameni. Vzhledem k jejímu volnému tvaru se do kabelky dalo uložit mnoho věcí.

Během let se design hobo kabelek vyvíjel a změnil se, aby odpovídal módním trendům a požadavkům zákazníků. Kabelky se začaly vyrábět z různých materiálů, jako jsou kůže, textil nebo syntetické materiály, a měly různé tvary a velikosti.

Dnes jsou hobo kabelky stále populární a jsou známé svým pohodlným a uvolněným stylem. Jsou vhodné pro různé příležitosti, včetně volného času, práce a cestování. Hobo kabelky jsou praktické a pohodlné a jsou stále módním doplňkem, který může dodat outfitu styl a eleganci.

hobo-kabelka-duppau-feli