Den sv. Valentýna: Proč ho slavit a čím potěšit

Svátek svatého Valentýna se slaví vždy 14. února. Je to svátek lásky a vzájemné náklonnosti, který je slaven téměř v celém světě a poslední léta čím dál víc i u nás. Tradičně si na tento den zamilovaní rozdávají dárky a užívají si společné chvíle. 

Kdo byl svatý Valentýn a proč tento svátek slavíme

O sv. Valentýnovi je spousta legend a jeho příběh pravděpodobně vždy zůstane opředen tajemstvím. Nejznámější legenda říká, že jde o kněze z 3. století. Římský císař Claudius II. zakázal svým vojákům zásnuby a svatby. Chtěl, aby muži zůstávali svobodnými, věnovali se armádě a válce, neztráceli doma čas se svými manželkami a rodinami. Kněz Valentýn navzdory tomu v tajnosti zamilované páry oddával. 14. února roku 269 byl zatčen a následně popraven. V 5. století papež Gelasius I. kněze Valentýna svatořečil a 14. února vyhlásil jako den svatého Valentýna. Zároveň toto datum splynulo se svátkem Lupercalia. Den svatého Valentýna se postupem času vyvinul v dnešní den svátku zamilovaných. Takže Den svatého Valentýna není americký svátek, jak si mnozí z nás myslí, ale má evropské kořeny. 

Dárky na Valentýna

Na tento den si zamilované páry posílají valentýnská přání (tzv. Valentýnky). Vyjadřují si v nich svou vzájemnou lásku a oddanost. Tato tradice také pochází z Evropy. Za nejstarší Valentýnku se považuje dopis z roku 1415 od vévody Karla Orleánského své manželce, když byl vévoda uvězněný v londýnském Toweru. Dopis je dodnes uložen v Britské knihovně. Svátek, tak jak ho dnes známe, se začal slavit až od 20. století. Zamilované dvojice si kromě přáníček dávají i dárky. Klasika jsou květiny a bonboniéry. Často si ale lidi přejí něco více osobitého, a proto jsou velmi oblíbené dárky s věnováním. Je spousta možností z čeho vybírat. Záleží jen na vašem vkusu, co vyberete pro vašeho partnera. 

Dřevěné hodinky s věnováním jako dárek na Valentýna

Květiny rychle chřadnou a na čokoládu můžete mít alergii. Darovat každý rok to samé je hloupé a partnera tím nepotěšíte. Chcete vyjádřit svou lásku originálním a osobitým způsobem? Vyberte si jedinečný dárek v podobě pánských a dámských dřevěných hodinek Duppau. Hodinky jsou oblíbeným šperkem pro každou příležitost. Hodinky musí ladit s outfitem a vyjadřovat vaši osobnost. Touto volbou svůj protějšek zaručené mile překvapíte.  

Osobní věnování na dřevěných hodinkách vám vygravírujeme laserem. Text či motiv přesně podle vašich představ, na míru a zdarma. Získáte tak jedinečný valentýnský dárek.

Inspirace pro gravírování dřevěných hodinek na Den svatého Valentýna

Srdíčka jsou symbolem lásky. Hodně oblíbená jsou i na Valentýna, společně doplněná s iniciály jmen, např.”A+K”. Samozřejmě společně také s texty “Miluji Tě” a “Navždy Tvůj / Tvá”.

Nebo krátkými citáty o lásce: 

  • “Hledali jsme štěstí a našli jsme sebe.“ -  John Lennon
  • “Láska je odpověď.” - John Lennon
  • “V životě je jen jediné štěstí, milovat a být milován.“ - George Sand
  • “Vše, čeho se dotkne láska, je nesmrtelné.“ - Romain Rolland
  • “Hlavní je milovat a neptat se proč!” - Victor Hugo
  • “Láska je štěstí, které si vzájemně dáváme.“ -  Antoine de Saint-Exupéry

 Dřevěné hodinky s gravírováním jako dárek na Valentýna

Ať už Valentýna slavíte nebo ne, přejeme vám krásný den a hodně lásky. 

Váš Duppau.cz