Co je to chronograf | Dřevěné hodinky Duppau

V tomto článku se věnujeme jednomu z nejvyhledávanějších typů hodinek, které jsou fascinující díky, čím dál víc propracovanějším funkcím a designu. Řeč je o chronografu.

Krásné a originální chronografy najdete také v našem e-shopu. Naše dřevěné hodinky s chronografem jsou nepostradatelným doplňkem pro všechny milovníky hodinek.

Co je to chronograf?

Milovníci hodinek určitě vědí, co to je vlastně chronograf. Název chronograf pochází z řeckých slov chronos a graphes, v překladu čas a psát. Chronografy jsou tedy jednoduše řečeno hodinky se stopkami. Ukážou nejen čas, ale měří i dobu trvání události, a to s přesnosti až na 1/1000 vteřiny. Časové rozpětí je měřeno nezávisle na zobrazovaném čase.

Výraz chronograf by neměl být zaměňován s termínem chronometr. Chronometry jsou extrémně přesné hodinky s certifikátem. Certifikát je vydán důvěryhodnou institucí. Nejznámější instituce je Swiss Chronometer Control (COSC), se sídlem ve Švýcarsku. Hodinky musí splňovat nejvyšší normu přesnosti v 15 denním dlouhodobém testu za určitých podmínek:

  • při 3 různých teplotách
  • v 5 různých pozicích
  • pod vodou

Certifikát se uděluje pro každý jednotlivý konkrétní výrobek, necertifikuje se hromadně celá modelová řada. Jen hodinky, které prošly tímto testem dostanou certifikát a můžou se nazývat chronometrem. Chronograf tedy nemusí být bezpodmínečně chronometrem. Udělený certifikát výrazně prodražuje takové hodinky, a tak jen špičkoví výrobci hodinek si je nechávají certifikovat. Ve většině případů se jedná o automatické hodinky, jen výjimečně se nechávají testovat quartzové hodinky.

Vzhled chronografu

Charakteristický pro hodinky s chronografem jsou vedle velkého ciferníku ještě minimálně dva malé ciferníky, tzv. subciferníky. Většina chronografů je vybavena 3 subciferníky, které zobrazují minuty, hodiny a sekundy. Druhým znakem chronografů jsou většinou dvě tlačítka na boční straně, se kterýma se ovládají stopky. Nejčastěji se nachází na pozicích druhé a čtvrté hodiny. Horním tlačítkem (A) se stopky spouštějí a také zastavují, spodním tlačítkem (B) se naměřené hodnoty resetují.


Funkce chronografu u dřevěných hodinek Duppau Nawin

 

Quartzový strojek vs. mechanický strojek

Názory na strojek se rozcházejí. Hodinky a chronografy s quartzovým strojkem jsou poháněny baterií, která se musí vyměnit za 1-3 roky. Quartzový strojek oproti mechanickým strojkům je přesnější a hodinky můžete nosit i k náročnějším sportovním aktivitám. Cena je nižší než u mechanických hodinek.

Mechanické hodinky nevyžadují žádný elektrický zdroj energie a jsou poháněny pružinou. Rozdělujeme je na mechanické hodinky s ručním nátahem nebo s automatickým nátahem. Hodinky s ručním nátahem se musí pomocí korunky natahovat manuálně. U hodinek s automatem (automaty) dochází k natahování běžným pohybem ruky. Pří plném nátahu vydrží s rezervou zhruba 30 až 48 hodin. Strojek mechanických hodinek je komplikovanější. Jeho výroba je umění. Odráží se to i na ceně. O takové hodinky se musíte starat. Vyžadují servis - vyčištění a namazání. Dále mechanické hodinky mají menší odolnost vůči nárazům. Za to, ale hodinky s mechanickým strojkem mají dlouhou historií a svoje vlastní kouzlo. Hlavně ty s ručním natahováním evokují nostalgii.

Funkce chronografu

Chronografy mohou mít různé funkce (tzv. hodinkové komplikace). U chronografů kromě funkce měření času a stopek existují ještě další možné vychytávky. Na ciferníku můžete vidět třeba různé fáze Měsíce nebo kalendář. K dispozici jsou také chronografy, ve kterých je zabudován tachymetr na měření rychlosti nebo telemetr na měření vzdálenosti. Pro dobrodruhy a cestovatele jsou na trhu modely s kompasem a časovými zónami. Existují chronografy s integrovaným budíkem nebo pulsmetrem pro měření tepové frekvence. Je fascinující, kolik techniky, je na tak malém místě. A tak není divu, že za takové hodinky můžete utratit statisíce.

Pánské chronografy

Hlavně u mužů jsou hodinky s chronografem velmi žádané a často mají doma více modelů. Samozřejmě hraje roli jejich funkce. Jsou to multifunkční hodinky, které jsou užitečné během různých sportovních aktivit. I v práci nebo v běžném životě se takové hodinky mohou hodit. Dalším důležitým důvodem pro výběr hodinek s chronografem je design. Na trhu jsou chronografy v mnoha provedeních. Najdete chronografy se sportovním vzhledem, s klasickým nebo extravagantním designem. Díky charakteristickým malým ciferníkům navíc působí velmi luxusně a chronografy se tak staly symbolem společenského postavení.

Dámské chronografy

Nejen u mužů jsou oblíbené hodinky s chronografem. I ženy se rády zdobí takovými hodinkami. Není divu, že řada výrobců značkových hodinek, má ve svém sortimentu chronografy i pro ženy. Dámské hodinky s chronografem bývají o něco menší než pánské modely. Barvy a provedení se odvíjejí podle dámského vkusu. Najdete třeba hodinky v něžných pastelových barvách s ozdobnými kamínky. Řemínky, pouzdra a ciferníky jsou často lesklé a třpytivé. Pánský styl je in, tak dámy samozřejmě mohou nosit i pánský chronograf nebo sáhnout po unisex modelech. Koneckonců záleží všechno jen na osobním vkusu.

Používané materiály

Moderní chronografy jsou k dispozici v různých provedeních a materiálech. Často používaný materiál je nerezová ocel. Při výrobě hodinek se používá také zlato, titan a keramika. Poslední dobou je velmi oblíbeným materiálem dřevo. Proto chronografy nesmí chybět ani u dřevěných hodinek. Pro muže a ženy nabízíme na našem e-shopu kvalitní a exkluzivní dřevěné hodinky s chronografemDřevěné chronografy Duppau vás přesvědčí nejen svými funkcemi, ale i jedinečným designem. Na výběr jsou různé modely a barvy, jak pro ženy tak pro muže.

Doufáme, že vám článek poskytl užitečné informace a nadchnul vás pro (dřevěné) hodinky s chronografem.